Oorzaken droge ogen

In het Droge Ogen Instituut beseffen we het belang van een gezonde traanfilm, die het oogoppervlak beschermt, voedt en zuurstof levert, terwijl het vuil wegspoelt. De traanfilm bestaat uit een mucine (slijmlaagje), een waterige laag en een vetlaagje.

De waterige laag wordt voornamelijk geproduceerd door de grote traanklier, die in de loop der jaren mogelijk iets minder gaat produceren. Dit vormt geen probleem als de mucine-laag adequaat is en de aanmaak van het vetlaagje voldoende is. De lipide (vetlaagje) wordt vooral aangemaakt in de Meibom-klieren, gelegen in de oogleden.

De oogleden spelen een cruciale rol in de bescherming tegen stof en licht, evenals bij de verspreiding van de traanlaag en het lipidelaagje. Wimpers houden stof en deeltjes tegen en beschermen het oog. De knipperslag is van belang voor een goede traanfilmproductie en verspreiding ervan over het oogoppervlak.

Alle genoemde elementen kunnen deel uitmaken van verminderde traanstabiliteit, wat verschillende klachten kan veroorzaken. Medicatie kan bijvoorbeeld de productie van water en vetten verminderen. Een ooglidrandontsteking/blefaritis kan oogirritatie veroorzaken, terwijl een allergie de mucinelaag kan verstoren.

Een verminderde knipperslag, veel leeswerk of contactlensgebruik kan de productie van Meibom-klieren verminderen. Onderliggende huidproblemen kunnen leiden tot een andere vorm van lipide(vet) productie of een specifieke ooglidrandontsteking (blefaritis). Eerdere oogontstekingen of chirurgische ingrepen kunnen resulteren in pijnlijke/gevoelige ogen.

Droge ogen kunnen leiden tot reflextranen, waardoor de ogen vaak overmatig gaan tranen. Deze lijst van oorzaken is uitgebreid, daarom is het cruciaal om de oorzaak te achterhalen voor een optimaal individueel behandeltraject.

Ontdek de behandelmogelijkheden

Maak een afspraak

Heeft u klachten zoals droge ogen, tranende ogen, pijnlijke ogen en u wilt verder onderzocht worden.

Dan kunt u door te klikken op onderstaande knop u aanmelden voor een afspraak.